Träning 24/11

I söndags ordnades en träning där vi var fyra tjejer och sex kaniner.
Gräset var ganska fruset men vi hoppade där ändå, man måste ju passa på så länge de går.
Dock tror jag de flesta kaniner tyckte det var lite kallt, det tyckte i alla fall vi mattar ;)
Charlie passar på att käka lite gräs.
 
Vi satte upp en 10 hindersbana, en 5 hindersbana och en liten uppvärmningsbana.
Kaninerna var duktiga somvanligt, speciellt i detta kalla väder.
Långa banan.
Lars tar sig över bågen. Foto: Lisa Sjögren
 
Text: Åsa Velander

Träning 09/11

Idag ordnades det en liten träning igen. Vi passar på nu innan snön kommer och hoppmöjligheterna blir begränsade. Som tur är så kan vi komma under tak i vinter, så lite träningar kan vi ha utan att få alltför bölta och kalla kaniner.
Nåja, Dagens lilla träning var kort och konsiv. Fyra Mattar och Sju kaniner var på plats, två banor sattes upp efter en oväntat lång stund då det tar lite tid när man är så få. Resultaten på banorna var strålande! Trots att vissa kaniner nog inte alls tyckte om Novembervädret.
Så trots kalla och snoriga tjejjer efter en eftermiddag ute på banan och några trötta kaniner så var även dagens träning lyckad!
 
Wilda (Sweety's Aloha Wakea) med speciell hoppstil över hindret. Foto: Lisa Sjögren
Taxt: Nadja Nordberg

Kaninhoppningen på Åland - Så funkar det

Som många vet är kaninhoppningen på ön väldigt speciell. Vi hör inte till något hoppförbund som SKHRF utan kaninhoppningen är antingen med Ålands 4H (De är de som ordnar Mästerskap som ÅM och nordea cup, Höst och vår tävlingar och läger) eller självständigt med 10-15 tjejjer som brinner för sporten (Träningar och tävlingar vinter och sommartid).
 
Kaninen Mums
 

Från början så startade kaninhoppningen här på Ålands 4H, där hoppningen fortfarande är idag till stora delar.
4H ordnar träningar varje onsdag på hösten och vintern. Då ordnas det också tävlingar, "vanliga tävlingar" och de två stora här på ön. Nordea cup och ÅM. De ordnar också kaninläger om sommrarna, ett 3 dagarsläger med kaninhoppning och tältkvällar.
Men när våra kaniner började bli vädigt duktiga så ville vi bli större. Samma kaniner började hamna på placering på tävlingarna och vi nöjde oss inte med att baar träna höst och vår. Vi fick hjälp av gamla kaninhoppare att starta extraträningar och tävlingar.

Vi började då låna 4H gårdens fina hinderpark med både hembyggda hinder och libra artic hinder. Det började ordnas tävlingar av klubbmedlemmar under sommrarna och träningarna ordnas numera året runt.
Vi är förtfarande ingen egen förening, vi är ingenting just nu. Men vi jobbar hårt på det!
 
Rocco flyger så att kameran knappt hinner med!
 

Det var sommaren 2013 som jag blev kontaktad av kaninhopperskan Hendrike från Sverige, ägaren av uppfödningen Miss pinkys hoppkaniner. Hon hade sett att jag som ålänning var kaninhoppare och vi började prata om hur vi skulle kunna komma frammåt. Efter ett tags mailande fram och tillbaka så kom hon, hennes vän Julia som har uppfödningen Forjoys hoppkaniner och 4 skuttiskar tog båten över Ålands hav och besökte oss.
Hendrike hjälpte oss jättemycket och nu är vi i processen i att bli medlemmar i det Finska förbundet och några kanske ska ansluta sig till en svensk klubb med så att vi kan åka över och tävla någon gång!

Men just nu, hur ser det ut på hoppfronten nu då?
Ja, vi ordnar fortfarande träningar, tävlingar och uppvisningar. På sidan av vad 4H gör.
Tävlingarna är oftast i mini eller lätthöjd (Och det är lätthöjd på både ÅM och nordea cup) men vi har ibland en medelsvår tävling för kaninerna som briljerar på banan. Vi har inte något pinnsystem så ingen klassar upp sig vilket är väldigt tråkigt. Det är ju då en av de sakerna som vi vill få in hit till ön,  inom en snar framtid!

Text och Foto: Nadja Nordberg